Zoeken

Image

Broeders van Liefde steunt campagne 'kopzorgen verdienen zorg'

 

Van 16 tot 22 november organiseert de Vlaamse Ouderenraad de Ouderenweek. Onder de slogan “kopzorgen verdienen zorg” wil de Vlaamse Ouderenraad psychische problemen bij ouderen bespreekbaar maken. Als organisatie die werkt op het snijpunt van geestelijke gezondheid en ouderenzorg, blijft ook Broeders van Liefde niet achterwege.

 

De coronacrisis daagt ieders veerkracht uit. Zeker het psychisch welzijn van ouderen staat meer dan ooit onder druk. Maar ook voor deze pandemie stonden we al voor heel wat uitdagingen. Want op latere leeftijd nemen ingrijpende kantelmomenten en verlieservaringen vaak toe. Hoewel die soms klein lijken, kunnen ze elke dag opnieuw heel confronterend zijn. Ze hebben een steeds grotere impact op je psychisch welzijn. Toch moeten ouderen hun zorgen vaak alleen dragen of vinden ze niet de juiste ondersteuning.
 

Als partner van de campagne roept Broeders van Liefde op om psychische problemen bij ouderen bespreekbaar te maken. Er heerst immers nog een enorm taboe op het onderwerp. Bovendien gaan we als samenleving vaak heel anders om met ingrijpende veranderingen op latere leeftijd, dan bij jongere generaties. “Vele jonge mensen beseffen niet dat op oudere leeftijd psychische pijn even scherp aanvoelt als op oudere leeftijd. Rouwen, eenzaamheid, angst, depressie: lijden is op alle leeftijden even rauw en hard als op jongere leeftijd,” zegt dr. An Haekens, ouderenpsychiater bij de Alexianen Zorggroep in Tienen. Toch krijgen psychische problemen bij ouderen nog altijd minder aandacht en zorg. De campagne van de Ouderenraad loopt een jaar en belicht verschillende aspecten van het psychisch welzijn bij ouderen.

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte